واکنش های حساسیتی به نیش پشه: علل، تشخیص و درمان
به گزارش سفر به مالزی، واکنش های آلرژیک به نیش پشه متفاوت از واکنش هایی است که از خارش معمول بعد از نیش پشه ایجاد می گردد. این مقاله، اطلاعاتی راجع به این موضوع ارائه می دهد.
واکنش به نیش پشه
علائم نیش پشه ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. همچنین، علائم می تواند بلافاصله ظاهر شود و یا این که با اندکی تاخیر بعد از گزش در فرد ایجاد شود. واکنش ویژه به نیش پشه شامل متورم شدن اطراف محل گزش و ایجاد خارش زیاد در این ناحیه می باشد. ممکن است بعد از مدتی در صورتی که فرد شروع به خاراندن زیاد کند، این ناحیه قرمز رنگ شود. خارش بیش از حد ممکن است منجر به عفونت در ناحیه گزش شود که در این مواقع ممکن است نیاز به درمان جداگانه ای باشد. واکنش به نیش پشه در عرض چند ساعت تا یک روز بیشتر می شود. بعد از گذشت یک دوره زمانی در نهایت شدت، این علائم کاهش می یابد، چون بدن اقدامات ایمنی را در برابر این پروتئین ها توسعه می دهد. واکنش آلرژیک به نیش پشه در بچه ها بسیار شایع می باشد، چون آن ها هنوز اقدامات ایمنی را در برابر این گزش توسعه نداده اند.واکنش های آلرژیک به نیش پشه
گفته می شود که افرادی که از واکنش های آلرژیک رنج می برند، مبتلا به سندروم اسکیتر هستند. علائم سندروم اسکیتر شامل برآمدگی های بزرگ و تورم است که محدود به ناحیه گزش نیست، و بلکه شامل کبودی، تاول زدن و غیره می باشد. در موارد نادر، ممکن است آنژیوادم و آنافیلاکسی هم توسعه یابد و یا ممکن است علائم آسم تشدید شود. سندروم اسکیتر نسبتا نادر بوده و افرادی که دارای سابقه واکنش های مشابه هستند را تحت تاثیر قرار می دهد.گروه های افراد در معرض خطر
اگرچه پشه می تواند هر کسی را نیش بزند، اما افراد خاصی وجود دارند که بیشتر در معرض گزش پشه و واکنش های آلرژیک ناشی از آن ها قرار دارند. بر اساس تحقیقات اجرا شده مشخص شده که 2 میلیون آمریکایی در معرض خطر توسعه واکنش های آلرژیک ناشی از نیش زنبورها و پشه ها می باشند.در ادامه گروه های در معرض خطر واکنش های آلرژیک به نیش حشرات را ذکر می کنیم:
کارگرانی که در نواحی باتلاقی در حال کار هستند.افرادی که در نزدیک نواحی باتلاقی زندگی می کنند.
بچه ها و افراد دیگر با ضعف سیستم ایمنی بدن.
افرادی که از بیماری های خودایمنی مانند ایدز و سرطان رنج می برند.
در صورتی که شما به هر یک از این گروه ها تعلق دارید، با پیشگیری از مواجهه با نیش حشرات می توانید از این نوع واکنش های آلرژیک در امان بمانید. در صورتی که امکان دور ماندن از مکان هایی که پشه ها در آن جا ساکن هستند، برای شما وجود ندارد، حداقل می توانید خود را به خوبی پوشش دهید تا از گزش از طریق پشه ها در امان بمانید.
تشخیص و درمان
تشخیص وابسته به نتایج آزمایش پوست بوده که در این آزمایشات از عصاره بدن پشه استفاده می شود. تست Radio Allergo Sorbent Test یک نوع تست موثر است که وجود IgE بر علیه آلرژن های مختلف موجود بر روی خون گرفته شده از بیمار را تشخیص می دهد. درمان واکنش های آلرژیک شامل استفاده از کورتیکواستروئیدها یا آنتی هیستامین های خوراکی می باشد. مصرف هیدروکلرید ستیریزین به طور روزانه در طول تابستان هنگامی که گزش پشه ها بسیار شایع است هم می تواند به افرادی که به نیش پشه حساسیت دارند، کمک قابل توجهی کند.در حالی که واکنش های آلرژیک به نیش پشه ها در واقع توجه زیادی را به خود جلب کرده اند، اما مشکل واقعی، بیماری هایی مانند مالاریا و تب استخوان شکن است که از طریق گزش پشه ایجاد می شود. این دو نوع بیماری در کشورهای گرمسیری بسیار شایع می باشد. عاقلانه است که هنگامی که در نواحی ای که پشه ها ساکن هستند، زندگی می کنید، همیشه داروهای ضد آلرژی را به همراه خود داشته باشید. این بیماری ها در صورتی که شیوه درمانی مناسبی اتخاذ نشود، می توانند زندگی فرد را به خطر انداخته و حتی در مواردی منجر به مرگ می شوند.
همان طور که در بالا ذکر شد، پیشگیری بهترین گزینه درمانی جهت درمان واکنش های آلرژیک به گزش حشرات می باشد. استفاده از ترکیبات دافعه حشرات با دی اﺗﯿﻞ ﺗﻮﻻﻣﯿﺪ یا ماسک های توری هم بهترین شیوه محافظت در برابر نیش حشرات می باشد. همچنین، عاقلانه است که هنگامی که در نواحی ای که پشه ها ساکن هستند، زندگی می کنید، همیشه داروهای ضد آلرژی را به همراه خود داشته باشید. اگرچه توسعه گزش حشرات به ندرت منجر به بروز ناهنجاری های پزشکی می شود، اما بهتر است در صورتی که برخی علائم غیر معمول مانند مشکل در تنفس یا تورم بیش از حد هر بخش از بدن را تجربه کردید، بلافاصله با پزشک مشورت کنید.
به طور کلی حساسیت یا آلرژی به نیش حشراتی مانند زنبور، اصطلاحی است که به پاسخ های آلرژیک در مقابل ورود زهر و یا سم برخی از حشرات بداخل بدن، بویژه ناحیه پوست گفته می شود. اغلب اینگونه واکنش های جدی و خطرناک در مقابل نیش حشرات بعد از گزیده شدن از طریق حشراتی مانند گونه هایی از زنبورها (زنبور عسل، زنبور گاوی، زنبور کاغذی)، مورچه ها و یا برخی از گونه های پشه و یا کنه ها اتفاق می افتد.
اغلب افراد به نیش حشرات، حساسیت و آلرژی ندارند. بنابراین آگاهی از علائم و راه تشخیص واکنش های آلرژیک و واکنش های طبیعی درمقابل نیش حشرات می تواند کمک شایانی به کاهش استرس و اضطراب در اینگونه موقعیت ها داشته باشد. اغلب افرادی که از طریق حشرات مانند زنبورها دچار گزش می شوند دچار واکنش های موضعی شامل درد، قرمزی، سوزش و تورم اندک شده و خوشبختانه این واکنش ها بعد از مدت کوتاهی برطرف می شوند.
اما در افرادی که دچار گزدیدگی ها متعدد در یک زمان می شوند و یا آنهایی که به زنبورگزیدگی و یا زهر برخی از حشرات حساسیت دارند وقوع واکنش های شدید و سیستمیک محتمل است و اینگونه افراد به راهکارهای درمانی به طور اورژانس نیاز دارند. شایان توجه است احتمال بروز شوک در افراد حساس وجود دارد.
منبع: Ashwini Kulkarni Sule - HealthHearty
منبع: راسخون