طرز تهیه آش شلغم با بلغور گندم؛ درمانی برای سرماخوردگی
به گزارش سفر به مالزی، آش شلغم با بلغور گندم یکی از مقوی ترین و پرخاصیت ترین غذاهای سنتی ایرانی است که به ویژه در فصل سرما جایگاه خاصی دارد. ترکیب شلغم، بلغور گندم و کشک نه تنها طعمی دلپذیر و متفاوت ایجاد می نماید، بلکه به علت خاصیت ضدالتهابی و تقویت کننده سیستم ایمنی، برای درمان سرماخوردگی، سرفه و ضعف عمومی بدن بسیار مفید است. در طرز تهیه آش شلغم با بلغور گندم، روش درست کردن آش شلغم با بلغور گندم را به صورت مرحله به مرحله و همراه با نکات کلیدی یاد می گیرید تا نتیجه ای غلیظ، خوش عطر و کاملا جاافتاده داشته باشید.
مواد لازم برای تهیه آش شلغم با بلغور گندم
- شلغم 2 عدد میانه
- بلغور گندم 1 پیاله
- عدس نصف پیاله
- نخود 1 پیاله (از قبل خیس خورده)
- برنج نیم دانه یک چهارم پیاله
- پیاز 1 عدد
- سبزی آش 1 لیوان
- کشک 3 قاشق غذاخوری
- نعناع خشک 1 قاشق غذاخوری
- زردچوبه، نمک و فلفل به میزان لازم
- روغن به میزان لازم
طرز تهیه آش شلغم با بلغور گندم
مرحله اول: تفت دادن پیاز و آماده سازی پایه آش
در ابتدای کار، پیاز را پوست گرفته و خرد کنید. داخل قابلمه ای مناسب کمی روغن بریزید و پیاز را روی حرارت ملایم تفت دهید تا طلایی و سبک گردد. سپس نعناع خشک و زردچوبه را اضافه کنید تا بوی آن ها در روغن باز گردد و عطر آش از همین ابتدا به خوبی شکل بگیرد. این مرحله پایه طعم آش است؛ پس اجازه دهید پیازها خوب کاراملی شوند و طعمشان با ادویه ها ترکیب گردد. اگر دوست دارید جزییات تهیه پیاز کاراملی را کامل بدانید، به خبرنگاران سر بزنید.
مرحله دوم: افزودن حبوبات و غلات
در این مرحله، نخود خیس خورده، عدس شسته شده، بلغور گندم و برنج نیم دانه را به قابلمه اضافه کنید. کمی تفت دهید تا با مواد دیگر آمیخته شوند، سپس حدود 6 لیوان آب اضافه کنید. حرارت را زیاد کنید تا آش به جوش بیاید. این ترکیب باعث می گردد حبوبات نرم شوند و لعاب آش غلیظ و یکدست گردد. بلغور گندم در کنار عدس، فیبر زیادی دارد که برای تقویت بدن در فصل سرما مفید است.
مرحله سوم: افزودن شلغم و پخت اولیه
حالا نوبت شلغم هاست. پوست آن ها را گرفته و به تکه های کوچک یا مکعبی خرد کنید تا در مدت پخت کاملا نرم شوند. شلغم های خرد شده را به قابلمه اضافه کنید و اجازه دهید آش با حرارت ملایم حدود 40 دقیقه بپزد تا همه مواد با هم ترکیب شوند. در این زمان، بوی مطبوع شلغم و ادویه ها در فضا پخش می گردد و آش آغاز به لعاب انداختن می نماید.
مرحله چهارم: افزودن سبزی و جا افتادن آش
زمانی که حبوبات و شلغم ها نیم پز شدند، سبزی آش را اضافه کنید. سبزی نباید زودتر ریخته گردد تا رنگ و طعمش تیره نگردد. اجازه دهید حدود 30 دقیقه دیگر با حرارت کم بپزد تا کاملا جا بیفتد. در این مرحله اگر احساس کردید آش بیش از حد غلیظ شده، میزان کمی آب جوش به آن بیفزایید. آش جاافتاده باید حالتی غلیظ و کش دار داشته باشد و مواد در آن یکنواخت پخش شوند.
مرحله پنجم: افزودن کشک و تنظیم طعم نهایی
در آخرین مرحله، کشک را با کمی آب رقیق نموده و به آش اضافه کنید. سپس نمک و فلفل را میزان کنید. پس از افزودن کشک، اجازه دهید آش دو تا سه دقیقه دیگر روی حرارت بماند تا طعم کشک با سایر مواد ترکیب گردد، اما مراقب باشید بیش از حد نجوشد تا کشک نبرد. پس از خاموش کردن شعله، روی آش را با نعناع داغ یا پیازداغ تزئین کنید و اجازه دهید کمی استراحت کند تا طعم ها به تعادل برسند.
انواع آش شلغم
آش شلغم در منطقه ها مختلف ایران به شیوه های گوناگون تهیه می گردد و هر نسخه طعم و خواص ویژه ای دارد. بعضی با گوشت پخته می شوند تا مقوی تر باشند، بعضی با سبزیجات یا حبوبات ترکیب می شوند تا سبک تر و گیاهی باشند. در ادامه با محبوب ترین انواع آش شلغم آشنا شوید:
- طرز تهیه آش شلغم با برنج: ترکیب شلغم، برنج و عدس برای تهیه آشی لطیف، غلیظ و مناسب برای بیماران سرماخورده.
- طرز تهیه آش شلغم با گوشت: نسخه ای مقوی و انرژی زا با گوشت چرخ نموده یا تکه ای که برای تقویت بدن در فصل زمستان بسیار مناسب است.
- طرز تهیه آش شلغم با ماش: آشی سبک و زودهضم با ماش، مناسب برای بچه ها و کسانی که رژیم غذایی گیاهی دارند.
- آش شلغم شیرازی: یکی از نسخه های سنتی جنوب ایران با ترکیب سبزی های معطر، شلغم و عدس که طعمی خاص و متفاوت دارد.
- آش شلغم و اسفناج: ترکیبی سرشار از آهن، فیبر و ویتامین C که در کنار شلغم طعمی ترش ملایم و بسیار دل چسب ایجاد می نماید.
نکات تکمیلی برای تهیه آش شلغم با بلغور گندم
اگر بخواهید آش شلغم مجلسی شما عطر، طعم و خاصیت بیشتری داشته باشد، این نکات را حتما رعایت کنید. در این بخش به نکات مهمی اشاره می کنیم که با استفاده از آن ها می توانید کیفیت و خواص آش را به برترین شکل حفظ کنید.
آش شلغم برای سرماخوردگی
اگر قصد دارید آش را به عنوان غذایی درمانی برای سرفه و سرماخوردگی مصرف کنید، می توانید پیش از سرو، یک قاشق مرباخوری از عصاره شلغم و عسل به آن اضافه کنید. ترکیب شلغم و عسل برای سرماخوردگی بسیار موثر است و باعث نرم شدن گلو و کاهش سرفه می گردد.
ترکیب شلغم و عسل و لیمو
برای افزایش خاصیت ضدعفونی کننده آش، هنگام سرو چند قطره آب لیمو تازه روی آن بریزید. این ترکیب طعم ملایمی ایجاد نموده و خاصیت آنتی اکسیدانی آن را دوچندان می نماید.
استفاده از آویشن برای عطر بیشتر
در صورت تمایل، میزان کمی آویشن خشک در مرحله پخت نهایی اضافه کنید. ترکیب شلغم و عسل و آویشن یکی از درمان های خانگی شناخته شده برای گلودرد و تب است و آش شما را به یک غذای دارویی کامل تبدیل می نماید.
سوالات متداول درباره طرز تهیه آش شلغم با بلغور گندم
در ادامه، به چند سوال رایج درباره طرز تهیه و نگهداری آش شلغم پاسخ داده ایم تا در زمان پخت با اطمینان بیشتری عمل کنید.
آیا می توان آش شلغم را بدون کشک درست کرد؟
بله، می توانید کشک را حذف نموده و در انتها کمی ماست یا دوغ غلیظ جایگزین کنید. هرچند کشک طعم اصیل تر و بافت کرمی تری به آش می دهد.
آیا استفاده از بلغور جو به جای بلغور گندم مجاز است؟
بله، در صورت در دسترس نبودن بلغور گندم، بلغور جو هم گزینه مناسبی است و باعث لعاب بیشتر آش می گردد، اما طعم آن کمی متفاوت خواهد بود.
برترین زمان افزودن شلغم در آش چه موقع است؟
زمانی که حبوبات نیم پز شدند، شلغم را اضافه کنید تا بافت آن نرم و طعمش کاملا در آش پخش گردد.
آیا می توان آش شلغم را فریز کرد؟
بله، اما بهتر است بدون کشک فریز گردد. هنگام مصرف مجدد، آش را گرم نموده و در انتها کشک تازه به آن اضافه کنید تا طعم و بافتش حفظ گردد.
منبع: کتاب کاله