تاکتیک های مبارزه با حواس پرتی

به گزارش سفر به مالزی، چهار تاکتیک ساده برای کنترل حواس و مقابله با حواس پرتی را با شما به اشتراک می گذاریم که بر مبانی علمی و مطالعات دانشمندان پایدار است.

تاکتیک های مبارزه با حواس پرتی

از پروفایل ما وبلاگ حامد دیدن نمایید.

به گزارش خبرنگاران، عوامل حواس پرتی می توانند به راحتی زندگی شما را تسخیر نمایند. در ادامه 4 تاکتیک ساده برای کنترل حواس و مقابله با حواس پرتی را با شما به اشتراک می گذاریم که بر مبانی علمی و مطالعات دانشمندان پایدار است.

1. کشف محرک های درونی

برای غلبه بر حواس پرتی ابتدا باید بفهمید که چه عوامل و محرک هایی باعث می شوند که رفتار شما به سمت حواس پرتی برود. انسان به طور طبیعی تمایل دارد که از ناراحتی فرار کند. حتی در مواقعی که به دنبال لذت و کار های خوشایند می رویم، در واقع انگیزه ما این است که خود را از ناراحتی خلاص کنیم.

دلیل و انگیزه اصلی ما از رو کردن به رسانه های اجتماعی، ایمیل، بازی های ویدیویی، نماوا، فیلیمو یا فیلم های خانگی نه لزوماً برای لذتی است که آن ها فراهم می نمایند، بلکه به این دلیل است که آن ها ما را از ناراحتی روانی درون خود دور می نمایند. این همه هر چند تسکین موقتی می دهد، اما راهی ناسالم برای مقابله با مسائل و ناراحتی های زندگی است. ما اگر نمی توانیم همه شرایط و وقایع خارج را کنترل کنیم، اما حداقل می توانیم نحوه واکنش خود را در برابر آن شرایط کنترل کنیم.

مطالعات مختلف نشان می دهد که وقتی انسان ها تمایل، اشتیاق یا انگیزه شان را در زندگی از دست می دهند میل شدیدی به نشخوار فکری پیدا می نمایند. امری که می تواند به سرعت به یک عادت نامطلوب تبدیل گردد.

دکتر جاناتان بریکر، از مرکز تحقیقات فرد هاچینسون در سیاتل، مجموعه ای از مراحل را برای وقتی که با حواس پرتی وسوسه انگیز روبه رو هستیم، تهیه کرد.

احساس یا فکر پشت حواس پرتی را بشناسید

وقتی متوجه شدید که حواستان می خواهد پرت گردد، متوقف شوید و در احوال خود تامل کنید و ببینید چه چیزی حواس شما را پرت نموده است؟ یا حال تان چطور است؟ آیا اضطراب دارید، خسته شده اید یا شاید برای انجام این کار آماده نیستید؟

احساسات خود را بنویسید

Bricker توصیه می نماید از یک کارنامه بهره ببرید و زمان روز و کار هایی را که انجام می دهید، همراه با احساسی که نسبت به آن کار دارید یادداشت کنید. انجام این کار به شما یاری می نماید رفتار های خود را با عوامل درونی خود پیوند دهید و با شناخت افکار و احساسات خود قبل از انجام بعضی رفتارها، آن ها را بهتر مدیریت کنید.

در احوالات خود کنجکاوی کنید

بریکر توصیه می نماید نسبت به احساسات خود کنجکاو باشید. ببینید دلشوره دارید یا بی قرار هستید. در این صورت از تکنیک پایکوبی برگ در باد بهره ببرید. یعنی تصور کنید در معرض وزش باد هستید و همه افکار مزاحمی را که سبب حواس پرتی می شوند مثل برگی به جریان وزش باد بسپرید و از شر آن ها خلاص شوید.

2. برای علایق خود وقت بگذارید

برنامه ریزی برای مقابله با حواس پرتی بسیار حیاتی است، زیرا اگر شما برای روز خود برنامه ریزی نکنید، مطمئناً شخص دیگری این کار را برایتان می نماید و روزتان را از شما می گیرد! وقتی در خصوص چگونگی انجام کار های روزانه با توجه به وقت تان برنامه روشنی ندارید همه چیز و همه کس باعث حواس پرتی بالقوه می گردد.

ابتدا باید علایق خود را به زمان تبدیل کنید. مطمئناً بسیاری از ما می خواهیم وقت بیشتری را با چیز ها یا کسانی بگذرانیم که بیشترین اهمیت را برای ما دارند: خانواده، دوستان و سرگرمی ها، اما اغلب اوقات در انجام این کار کوتاهی می کنیم. چرا؟ زیرا ما برای آن ها وقت نمی گذاریم. بنابراین، شما باید ویژگی ها و ارزش های فردی را که می خواهید به آن تبدیل شوید، کسب کنید.

به عنوان مثال می توان به علایقی، چون پدر و مادر مهربان و دلسوز، شریک زندگی منصف و دوست داشتنی یا عضو گروهی بودن، ادامه تحصیل، داشتن اندام مناسب یا خدمت به جامعه اشاره نمود. بسیاری از ما دوست داریم واجد این ارزش ها باشیم، اما بدون وقت گذاشتن برای انجام عملی شان، آن ها تنها آرزو هایی پوچ هستند.

تنظیم جدول زمانی

به نظر من تایم بوکسینگ (محدوده زمانی) مؤثرترین راه برای اطمینان از وقتی است که برای علایق خود می گذارید. Timeboxing فرایند معین محدوده زمانی برای انجام کار هایی است که باید انجام دهید. شما می توانید به سادگی یک تقویم روزانه برای چگونگی گذران وقت خود ایجاد کنید؛ به طوری که در روز فضای خالی نداشته باشید. مهم نیست قصد انجام چه کاری را دارید، فقط به زمان انجام آن پایبند باشید؛ بنابراین اگر فکر می کنید باید در شبکه های اجتماعی بگردید، حتماً مطمئن شوید که برای آن برنامه ریزی مناسبی نموده اید.

جدول زمانی به شما این قدرت را می دهد که تصمیم بگیرید برای هر حوزه از زندگی خود دقیقاً چقدر وقت اختصاص دهید، آنگاه می توانید آن را با توجه به علایق خود تنظیم کنید. پس از انجام این کار، شما یک تقویم هفتگی ایده آل خواهید داشت.

برای آنالیز و اصلاح تقویم خود حتماً 15 دقیقه در روز وقت بگذارید تا بتوانید هفته به هفته آن را بهبود ببخشید. می توانید از خود بپرسید: چه زمانی کاری را که می خواستم، انجام دادم و چه زمانی حواسم پرت شد (و انجام ندادم)؟

در مواقعی که حواس شما پرت می گردد، ببینید چه چیزی محرک آن است و برای این که دفعه بعد و هنگام انجام آن کار حواستان پرت نگردد یک استراتژی ترتیب دهید.

دیگران را با برنامه خود همگام کنید

هنگامی که جدول هفتگی ایده آل تان را برنامه ریزی کردید، حتماً آن را با دیگرانی که با جدول شما مرتبط هستند در میان بگذارید. قصد خود را برای آن ها روشن کنید و به برنامه های خود پایبند باشید. حتماً با کسانی که در برنامه کاری شما بیشترین اهمیت را دارند صحبت کنید. این می تواند مربوط به تقسیم مسئولیت های خانه با همسرتان، یا برنامه زمانی شما در محل کار با همکار و رئیستان یا حتی معین وقت دیدار با دوستتان باشد.

3. مبارزه با عوامل خارجی

با توجه به گستردگی نقش فناوری های نوین در زندگی روزانه ما، گوشی تلفن همراه یکی از مهم ترین عوامل و محرک های خارجی در ایجاد حواس پرتی محسوب می گردد. تحقیقات نشان می دهد نادیده دریافت تماس یا پیغام تلفن همراه می تواند به اندازه توجه به آن باعث حواس پرتی گردد. از این رو در خصوص گوشی تلفن همراهتان باید تصمیماتی بگیرید. برای انجام این کار به سادگی از خود بپرسید که آیا فلان برنامه یا اپلیکیشن به شما خدمت می نماید یا شما در حال سرویس دهی به آن هستید. اگر شما را به سمت تمرکز بر علایق تان سوق می دهد، آن را نگه دارید و اگر منجر به حواس پرتی می گردد از آن خلاص شوید.

در خصوص گوشی تلفن همراه چند نکته را باید در نظر گرفت:

1. همه برنامه هایی را که دیگر لازم ندارید حذف کنید.

2. برنامه هایی را که از آن لذت می برید ترجیحاً از گوشی به رایانه خود منتقل کنید.

3. با مرتب سازی مجدد برنامه ها در تلفن، از شلوغی صفحه اصلی خود کم کنید.

4. تنظیمات اعلان را برای هر برنامه ای که نیازی به روزرسانی در آن ندارید (رسانه های اجتماعی و غیره) خاموش کنید.

4- پیمان ببندید

پیش اندیشی پادزهر تکانشگری (impulsivity) است؛ بنابراین می توان برای جلوگیری از حواس پرتی پیش شرط هایی را برای خود ایجاد کنیم. البته این کار را فقط پس از انجام سه مرحله دیگر (یادگیری مدیریت محرک های داخلی، اختصاص زمان برای ارزش ها و کاهش محرک های خارجی) انجام می گردد.

پیمان کوشش

این نوعی پیش شرط است که شما را ملزم می نماید تا میزان کوشش خود را برای کاری که ترجیح می دهی انجام ندهی، افزایش دهی. افزایش کوشش شما باعث می گردد شما تصمیم بگیرید که آیا حواس پرتی واقعاً ارزش آن را دارد یا نه. مثلاً با خود عهد می بندید که اگر موقع مطالعه این مقاله حواستان پرت کار دیگری شد، نصف روز تلگرامتان را چک نکنید. چون می خواهید تلگرام را چک کنید، مواظبید که هنگام مطالعه این مقاله حواستان پرت چیز دیگری نگردد.

پیمان پول

این پیمان، پول شما را به خطر می اندازد. به این ترتیب که اگر رفتار مورد نظر خود را دنبال کنید، می توانید پول خود را حفظ کنید و اگر حواس شما پرت گردد، پول خود را از دست می دهید.

مثلاً می توانید به دوستی قول بدهید که اگر نتوانستید فلان کارتان را در زمان مورد نظر انجام دهید 50 هزار تومان به او بپردازید. این انگیزه باعث می گردد که شما حواستان را جمع کنید تا پولتان از دست نرود. این پیمان همان کاری است که در جناغ شکستن انجام می دهیم و پس از شکستن جناغ مراقبیم که حواسمان پرت نگردد و چیزی را بدون گفتن یادم هست از طرف مقابل نگیریم.

پیمان هویت

تصویری که ما از خودمان داریم یا ارائه می دهیم بر رفتار ما تأثیر می گذارد. وقتی ما برای ایجاد یک هویت جدید در خود تصمیم می گیریم، تصور وجود آن هویت، به ما قدرت خلق آن هویت را می دهد؛ بنابراین دیگر به خود نگویید که من آدم حواس پرتی هستم یا نمی توانم روی کارم تمرکز کنم بلکه هویت جدید خود را متصور شوید و بگویید من همواره حواسم جمع است و هیچ وقت چیزی یادم نمی رود و .... با ایجاد و بیان این تصویر نزد خود و دیگران، ناخوآگاه و بلافاصله چیزی در شما آغاز به اجرای آن می نماید و این به شما قدرتی می دهد تا بر هر محرک حواس پرتی که به محیط شما وارد گردد چیره شوید.

تو پیروز شدی!

برای حواس جمع شدن نیازی به قدرت های ویژه ندارید. حواس جمعی واقعاً به آسانی دنبال کردن چند مرحله ذکرشده در بالا است. وقتی محرک های درونی تان را می شناسید، برای علایق خود وقت می گذارید، محرک های خارجی اضافی را برطرف و رجوع می کنید و با ایجاد پیمان از حواس پرتی جلوگیری می کنید، کل زندگی خود را تغییر می دهید؛ به همین سادگی. امتحان کنید.

منبع: سواد زندگی

منبع: جام جم آنلاین
انتشار: 16 آذر 1399 بروزرسانی: 16 آذر 1399 گردآورنده: tour-malaysia.ir شناسه مطلب: 807

به "تاکتیک های مبارزه با حواس پرتی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "تاکتیک های مبارزه با حواس پرتی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید