غذاهای محلی قشم ، معروف ترین غذاهای محلی قشم که باید تست کنید!
به گزارش سفر به مالزی، غذاهای محلی قشم یکی از اصلی ترین دلایلی است که سفر به این جزیره را به تجربه ای به یادماندنی تبدیل می نماید. ترکیب ادویه های معطر، غذاهای دریایی تازه و روش های پخت سنتی، فرهنگ غذایی قشم را به میراثی زنده و خوش طعم بدل نموده است. مردم محلی با استفاده از ماهی، میگو، برنج، ادویه و محصولات دریایی، غذاهایی تهیه می نمایند که ریشه در تاریخ و طبیعت این منطقه دارد. اگر عاشق طعم های متفاوت و اصیل هستید، غذاهای محلی و دریایی قشم قطعاً شما را غافلگیر خواهند کرد. در ادامه با معروف ترین غذاهای این جزیره آشنا می شویم.

معرفی غذاهای محلی قشم
اگر بخواهیم طعم جنوب را در یک سفره خلاصه کنیم، بی شک باید به غذاهای محلی قشم اشاره کنیم؛ غذاهایی که حاصل دسترنج مردم، شرایط اقلیمی جزیره و قرن ها تجربه در استفاده از منابع طبیعی دریایی و بومی هستند.
کلمبا یا حلیم ماهی
کلمبا یکی از خاص ترین غذاهای قشم است که برخلاف نامش، هیچ شباهتی به حلیم سنتی ما ندارد. این غذا با ترکیبی از برنج نیم کوب، ماهی مخصوص (معمولاً ماهی بیاح یا ساردین)، عدس، پیاز سرخ شده و ادویه هایی همانند زیره و زردچوبه پخته می گردد. طرز تهیه آن به این صورت است که ماهی را جداگانه می پزند و تیغ هایش را جدا می نمایند، سپس با برنج و حبوبات می پزند تا غذا حالتی کش دار و نرم پیدا کند. کلمبا غذایی کامل و سیرنماینده است که بیشتر در وعده ناهار خورده می گردد و نشانه ای از تلفیق سادگی و ذوق آشپزی جنوبی هاست.
ماهی کبابی
ماهی کبابی در قشم، طعمی کاملاً متفاوت دارد چون با ادویه های بومی و تازه ترین ماهی ها تهیه می گردد. نوع ماهی معمولاً شیر، سنگسر یا هامور است که با ترکیبی از سیر، فلفل، لیمو عمانی، زردچوبه و روغن محلی مزه دار شده و سپس روی آتش یا زغال کباب می گردد. این غذا اغلب با نان محلی یا برنج سرو می گردد و عطر دودی آن در فضای باز قشم، اشتها را چند برابر می نماید. اگر در پی تجربه ای اصیل از غذاهای قشم هستید، ماهی کبابی را حتماً امتحان کنید.
پودینی کوسه از غذاهای محلی قشم
پودینی کوسه یکی از غذاهای متفاوت قشم است که ممکن است در ابتدا کمی عجیب به نظر برسد، اما مزه آن شما را شگفت زده می نماید. این غذا با گوشت کوسه تهیه می گردد؛ اما گوشت کوسه پیش از پخت باید چند مرحله جوشانده و آبکش گردد تا بوی زهم آن گرفته گردد. سپس گوشت کوسه با پیاز، سیر، تمر هندی، ادویه و سبزیجات معطر پخته می گردد. نتیجه یک خوراک غلیظ و پرادویه است که با نان محلی یا برنج خورده می گردد. پودینی کوسه از غذاهای محلی قشم است که نشان دهنده استفاده کامل مردم از منابع دریایی منطقه است.
با رزرو تور قشم از آژانس هواپیمایی خبرنگاران می توانید طعم لذیذ غذاهای اصیل جنوبی را به تجربه سفر خود اضافه کنید.
مهیاوه
مهیاوه یک سس یا چاشنی سنتی است که پایه اش ماهی های بسیار ریز (معمولاً ساردین) است که بعد از خشک شدن و آسیاب شدن، با ادویه هایی مثل خردل، رازیانه، زیره، زردچوبه و نمک ترکیب شده و در طی چند هفته در آفتاب تخمیر می گردد. مهیاوه به تنهایی مصرف نمی گردد، بلکه آن را روی نان محلی یا همراه با بعضی غذاهای سنتی سرو می نمایند. طعم تند و شور آن ممکن است برای بسیاری خاص باشد، اما برای علاقه مندان به مزه های تند و تخمیری، یکی از مجذوب کننده ترین غذاهای سنتی قشم محسوب می گردد.
هواری میگو
هواری میگو یکی از غذاهای رایج قشم است که در عین سادگی، طعمی بی نظیر دارد. در تهیه آن ابتدا میگو با پیاز، سیر، زردچوبه، فلفل و گوجه فرنگی تفت داده می گردد و سپس برنج به آن افزوده می گردد تا با هم دم بکشند. این غذا بسیار مقوی و خوش عطر است و معمولاً در وعده های ناهار خانوادگی یا مهمانی های بومی سرو می گردد. هواری میگو یکی از محبوب ترین غذاهای محلی قشم است که ترکیب کاملی از طعم، عطر و ارزش غذایی را به همراه دارد.
قلیه ماهی از غذاهای محلی قشم
قلیه ماهی یکی از غذاهای جنوبی پرطرفدار است که در قشم نیز جایگاه ویژه ای دارد. این خورش با استفاده از ماهی هایی مانند شیر یا هامور، تمبر هندی، پیاز، سیر، فلفل، زردچوبه و سبزی های معطر تهیه می گردد. طعم ترش و تند این غذا به همراه برنج سفید، یک ترکیب دلچسب و وسوسه انگیز می سازد. قلیه ماهی از جمله غذاهای سنتی قشم است که ریشه در فرهنگ غذایی کل خلیج فارس دارد و یکی از غذاهایی ست که حتماً باید امتحان کرد.
برنج دیشو
برنج دیشو یک غذای متفاوت با طعم شیرین و دل چسب است. این غذا با شیره خرما، برنج، روغن محلی و گاهی ماهی پخته می گردد. ظاهر تیره و طعم شیرین آن ممکن است در ابتدا غافلگیرنماینده باشد، اما پس از یک قاشق، عاشق این ترکیب می شوید. برنج دیشو بیشتر در مراسم سنتی و خاص تهیه می گردد و نمونه ای از تنوع بالای غذاهای سنتی قشم است.
در کنار آشنایی با غذاهای سنتی قشم پیشنهاد می کنیم مطلب برترین بازارهای قشم را نیز مطالعه کنید.
مو فلک
مو فلک غذایی ساده و سبک است که بیشتر به عنوان میان وعده یا پیش غذا سرو می گردد. این غذا از خمیر آرد گندم تهیه می گردد که پس از سرخ شدن با ترکیبی از پیاز، ادویه، کنجد و گاهی سبزیجات پخته می گردد. در بعضی موارد مو فلک همراه با مهیاوه یا سوراغ خورده می گردد و برای کسانی که دنبال طعمی متفاوت از نان های معمول هستند، گزینه ای عالی است.
ماهی عنکاس
ماهی عنکاس از ماهی های بومی آب های قشم است که گوشت لطیف و طعم خاصی دارد. این ماهی را می توان به صورت سرخ نموده یا کبابی تهیه کرد و با ادویه جات جنوبی مزه دار نمود. از آنجا که این ماهی بافت خاصی دارد، مردم محلی آن را به صورت ساده تر می پزند تا طعم طبیعی اش بیشتر احساس گردد. ماهی عنکاس بخشی جدایی ناپذیر از غذاهای محلی قشم است و در بیشتر رستوران های سنتی این جزیره یافت می گردد.
کاتوغ
کاتوغ خوراکی تند و لعاب دار است که با ماهی یا میگو، رب گوجه، سیر فراوان، فلفل و ادویه جات جنوبی تهیه می گردد. این غذا بیشتر در فصل های سرد سال تهیه می گردد چون طبع گرمی دارد. کاتوغ به خاطر سس غلیظ و طعم تندش، اشتهابرانگیز است و در کنار برنج یا نان خورده می گردد. اگر در پی طعمی قوی و پرادویه از غذاهای سنتی قشم هستید، کاتوغ را از دست ندهید.
زیبون از نان های محلی قشم
زیبون یکی از نان های سنتی قشم است که بیشتر در صبحانه یا میان وعده خورده می گردد. این نان نازک، ترد و معطر، با آرد، شیره خرما، هل، کنجد و روغن محلی تهیه می گردد. زیبون معمولاً با چای داغ سرو می گردد و طعم شیرین و طبیعی آن هر کسی را به خود جذب می نماید. گرچه ساده است، اما بخشی از هویت غذاهای محلی قشم را تشکیل می دهد.
قلیه میگو
قلیه میگو یکی دیگر از خوراک های محبوب جنوبی است که در قشم هم با کمی تفاوت پخته می گردد. در این غذا، میگو با سبزی های مخصوص (شنبلیله و گشنیز)، سیر، پیاز، فلفل و تمر هندی ترکیب می گردد و خورشتی خوش طعم و تند به دست می آید. قلیه میگو از آن غذاهای پرادویه و ترش مزه ای است که در کنار برنج بسیار دلچسب می گردد. این غذا یکی از نمونه های اصلی غذاهای محلی قشم محسوب می گردد که معمولاً در دورهمی های خانوادگی یا مناسبت ها پخته می گردد.
در کنار مطلب معرفی غذاهای سنتی حتما با جاذبه های گردشگری قشم نیز آشنا شوید.
رنگینک از دسرهای سنتی قشم
رنگینک یک دسر خوشمزه و سنتی جنوبی است که در قشم نیز محبوبیت دارد. این شیرینی از خرما، آرد، کره یا روغن حیوانی، دارچین و گاهی مغزهایی مثل گردو تهیه می گردد. طرز تهیه آن ساده ولی طعم آن بسیار دل نشین است و معمولاً بعد از وعده های اصلی به عنوان دسر سرو می گردد. رنگینک نمونه ای از سادگی و شیرینی در فرهنگ غذایی جزیره است که جزو شناخته شده ترین دسرهای غذاهای محلی قشم به شمار می آید.
گوبولیی
گوبولیی غذایی بر پایه برنج است که با مرغ، نخود، کشمش، ادویه های جنوبی و گاهی خلال بادام و پسته تهیه می گردد. این غذا ظاهری شبیه به پلوهای مجلسی دارد و بیشتر در مهمانی ها یا مراسم خاص تهیه می گردد. طعم شیرین و تند، همراه با تزئینات خاص آن، گوبولیی را به یکی از غذاهای محلی قشم با ظاهر مجذوب کننده و طعمی فراموش نشدنی تبدیل نموده است.
سوراغ
سوراغ یک چاشنی تخمیری است که از ماهی خشک شده تهیه می گردد و شباهت زیادی به مهیاوه دارد، با این تفاوت که طعم آن قوی تر و تندتر است. از این چاشنی در کنار بعضی نان ها یا غذاهای خشک استفاده می گردد. سوراغ نمادی از خلاقیت و صرفه جویی در فرهنگ غذایی مردم قشم است و در لیست سنتی ترین غذاهای سنتی قشم قرار می گیرد.
غذاهای دریایی قشم
قشم به عنوان بزرگ ترین جزیره خلیج فارس، با دسترسی آسان به آب های آزاد، بهشتی برای دوست داران غذاهای دریایی است. غذاهای سنتی قشم در این دسته شامل انواع ماهی، میگو، کوسه و حتی ماهی های کمتر شناخته شده ای چون عنکاس هستند که به شیوه های متنوعی مثل کبابی، سرخ شده، خورشتی و بخارپز تهیه می شوند. ادویه های محلی و شیوه های پخت سنتی باعث شده اند طعم این غذاها ماندگار و خاص باشد. اگر به قشم سفر می کنید، نباید تجربه غذاهای دریایی این جزیره را از دست بدهید.
بعضی از غذاهای دریایی معروف قشم:
- قلیه ماهی : خورشتی تند و ترش با ماهی شیر یا هامور
- قلیه میگو :خورشتی با میگوی تازه و سبزی معطر
- پودینی کوسه: خوراک تند با گوشت کوسه
- هواری میگو: پلو با میگوی تفت داده شده
- ماهی کبابی: کباب شده با ادویه های محلی
- ماهی عنکاس سرخ شده
غذاهای خیابانی در قشم
اگر اهل کشف طعم های تازه هستید، غذاهای خیابانی قشم تجربه ای متفاوت از غذاهای محلی قشم را برایتان رقم می زنند. بیشتر این غذاها در بازار قدیم قشم، اطراف قلعه پرتغالی ها و نزدیکی اسکله دیده می شوند. غذاهای خیابانی این جزیره با ادویه های خاص، قیمت مناسب و سرو سریع، گزینه ای عالی برای امتحان طعم جنوب هستند . بعضی از آن ها خوراک های ساده اما لذیذی اند که در همان لحظه پخت می شوند.
نمونه هایی از غذاهای خیابانی قشم:
- سمبوسه جنوبی با میگو یا تن ماهی
- فلافل تند با سس های محلی
- نان مو فلک همراه با مهیاوه یا سوراغ
- سیب زمینی با ادویه های جنوبی
- انواع نوشیدنی های خنک محلی مثل آب نارگیل یا شربت های بومی
برای مشاهده قیمت و خرید تور قشم از خبرنگاران کلیک کنید.
خرید تور قشممقرون به صرفهترین غذاهای محلی قشم
در سفر به قشم لازم نیست برای چشیدن طعم های خوب، هزینه زیادی بپردازید. بسیاری از غذاهای سنتی قشم با قیمت مناسب در دسترس اند و در کنار ارزش غذایی بالا، بسیار خوش طعم هستند. این غذاها را می توانید در غذاخوری های محلی، بازارها یا از فروشنده های سیار تهیه کنید.
مقرون به صرفه ترین غذاهای قشم عبارت اند از:
- سمبوسه جنوبی: حدود 15 تا 30 هزار تومان
- فلافل: در بعضی دکه ها فقط 10 هزار تومان
- نان مو فلک همراه با مهیاوه یا سوراغ
- مهیاوه و نان محلی
- حلیم ماهی یا کلمبا :مناسب برای ناهار مالی
پیشنهاد می کنیم مطلب برترین زمان سفر به قشم را مطالعه کنید.
برترین رستورانهای قشم برای تجربه غذاهای محلی
در قشم رستوران های زیادی وجود دارند که غذاهای محلی، دریایی و حتی بین المللی ارائه می دهند. بعضی از آن ها بر فضای سنتی و استفاده از مواد اولیه محلی تمرکز دارند و بعضی دیگر رستوران هایی لوکس با منویی متنوع هستند. برای امتحان کردن برترین غذاهای سنتی قشم پیشنهاد می گردد حتماً سری به یکی از این رستوران ها بزنید.
نام رستوران | نوع غذا | موقعیت مکانی | ویژگی خاص |
رستوران نعیم | دریایی و محلی | میدان امام قلی خان | معروف ترین قلیه ماهی قشم |
رستوران الوند | سنتی و ایرانی | خیابان فلسطین | محیط خانوادگی و قیمت مناسب |
رستوران قلعه | دریایی و محلی | نزدیکی قلعه پرتغالی ها | اجرای موسیقی زنده |
رستوران شب های طلایی | فست فود و محلی | شهرک الهیه | مناسب برای خانواده با بچه ها |
سفره خانه سنتی بادگیر | غذاهای محلی قشم | نزدیکی پارک زیتون | دکور سنتی و غذای خانگی |
سخن پایانی
سفر به قشم بدون تجربه چشیدن طعم اصیل غذاهایش کامل نمی گردد. غذاهای سنتی قشم نه تنها ترکیبی از مزه های تند و دلچسب اند، بلکه نماینده فرهنگ، تاریخ و شیوه زندگی مردمان جنوب نیز هستند. چه در پی غذای دریایی گران قیمت باشید، چه غذای خیابانی مقرون به صرفه، قشم برای هر ذائقه و بودجه ای گزینه ای دارد. حتماً در سفر بعدی تان به این جزیره، برنامه ای برای کشف دنیای رنگارنگ و پرادویه غذاهایش بچینید. ما در آژانس هواپیمایی ستاره تورهای قشم را در تاریخ های متنوع و با برترین ساعات پروازی برنامه ریزی نموده ایم.
سوالات متداول
معروف ترین غذای سنتی قشم چیست؟
قلیه ماهی و قلیه میگو از معروف ترین و پرطرفدارترین غذاهای سنتی قشم هستند.
آیا در قشم می توان غذاهای خیابانی پیدا کرد؟
بله، سمبوسه، فلافل و نان مو فلک از محبوب ترین غذاهای خیابانی قشم اند.
مقرون به صرفه ترین غذاهای قشم کدامند؟
فلافل، سمبوسه و حلیم ماهی جزو مقرون به صرفه ترین غذاهای سنتی قشم هستند.
برترین رستوران برای خوردن غذای دریایی در قشم کجاست؟
رستوران نعیم یکی از برترین مکان ها برای تجربه غذاهای دریایی در قشم است.
آیا غذاهای سنتی قشم تند هستند؟
بیشتر غذاهای سنتی قشم با ادویه های جنوبی تهیه می شوند و طعمی تند و معطر دارند، اما می توان مقدار تندی را تنظیم کرد.
منبع: ستاره ونک