ربات های نرمی که مثل هزارپا درون بدن راه می فرایند
به گزارش سفر به مالزی، محققان روشی برای ساخت ربات های نرم با استفاده از بادکنک پیدا کرده اند که وقتی آن را باد می کنند، تغییر شکل می دهد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از ایندیپندنت، این فناوری نو برای ساخت رباتی به کار رفته است که دست های گیرنده ای دارد (و می تواند چیز هایی را به اصطلاح در چنگ بگیرد)، دم متحرکی مانند دم ماهی دارد و دارای سیم پیچ متحرکی است که می تواند برای دربرگرفتن توپی کوچک به کار رود.
پیر-توماس برون، استادیارمهندسی شیمی و زیست شناسی دانشگاه پرینستون، می گوید برخلاف ربات های متعارف انعطاف ناپذیر، ربات نرم به دلیل ماهیتی که دارد، می تواند با پدیده های نرم مثل اندام های انسان یا بر فرض گوجه فرنگی تعامل داشته باشد به همین دلیل برای برداشت محصول، برداشتن اقلام از روی تسمه نقاله، یا انجام مراقبت های بهداشتی، کارایی چشم گیرتری دارد و می تواند بخشی از پیراپوشاک یا افزاره های زیرپوستی باشد و به بیماران قلبی کمک کند.
این ربات ها را با تزریق حباب به پلیمر مایعی به نام الاستومر می سازند. الاستومر وقتی جامد شود، حالت لاستیک را دارد و باد کردن این افزاره باعث می شود خمش پذیر شود و بتواند حرکت کند. وقتی این الاستومر به پایین می رسد، جاذبه سبب می شود حباب ها در بالا قرار گیرند. وقتی الاستومر سفت شد، می توان آن را از قالب برداشت و باد کرد.
ساخت این ربات ها آسان نیست. مهار کردن چگونگی کش آمدن و تغییر شکل دادن آن از طریق فعالگر (اجزای کنترل گر حرکت) چالشی تر از ربات های انعطاف ناپذیر است، زیرا می توانند تا بی نهایت صورت تغییرشکل یابند.
عامل های متعددی مانند ضخامت روکش الاستومر، سرعت ته نشین شدن آن و مدت لازم برای سفت شدن آن، بر چگونگی حرکت آن اثر می گذارد. طول این فعالگر ها نیز می تواند چند متر باشد و اندام هایی به ظرافت مو داشته باشند.
تره ور جونز، محقق مهندسی شیمی و زیست شناسی، می گوید: اگر بگذاریم زهکشی مدت بیش تری طول بکشد و سپس عمل آوری صورت گیرد، لایه رویی نازک تر می شود. هر چه این لایه نازک تر باشد، وقتی آن را باد می کنیم بیش تر کشش پیدا می کند و در نتیجه خمش کلی بیش تری رخ می دهد.
فعال سازی این ربات ها را علاوه بر هوا، با استفاده از نیروی مغناطیسی، جریان الکتریکی، یا تغییر دادن دما و رطوبت هم می توان انجام داد. به گفته محققی به نام اتین ژامبون پویلت، چگونگی کارکرد این ربات ها را با استفاده از معادله ای ساده و قابل استفاده از طریق همگان می توان پیش بینی کرد.
دستی ستاره شکل که می تواند توت بچیند، ماهیچه ای قادر به پیچش، و انگشتانی که قادرند یک به یک باز شوند، از جمله ربات هایی هستند که این محققان در حال حاضر توانسته اند بسازند. البته این ربات بی ایراد نیست. حباب گذاری فقط در لوله های چند متری پر شده با الاستومر موفقیت آمیز است و باد کردن بیش از حد، باعث ترکیدن آن می شود.
جونز می گوید: ایراد می تواند به راستی به بروز فاجعه بینجامد.
این محققان امیدوارند با توسعه بیش تر این ربات ها بتوان آن ها را همراه هم، به صورت دنباله ای شبیه هزارپا به حرکت درآورد، یا به صورتی که از یک منبع معین شبیه قلب انسان، با هم منقبض یا منبسط شوند.
جونز می گوید: این مسئله را در قلمرو فیزیک خیلی خوب می شناسیم و حالا می توان در قلمرو رباتیک در مورد آن کندوکاو کرد.
منبع: فرارو